Črevo, mikrobióm a imunita: Základy zdravého života

Ako funguje váš tráviaci systém? Dĺžka tráviaceho traktu u zdravého človeka je v priemere 9 metrov a plocha čriev dosahuje rozlohu približne 30 m². To je oveľa viac než plocha kože, ktorá je približne 2 m². V črevnej sliznici sa nachádza až 70 % celkového počtu imunitných buniek. Každý deň sa nám do tela dostáva obrovské množstvo baktérií, vírusov, plesní a iných potenciálne škodlivých látok.

Symbióza mikrobiómu a imunitného systému Mikrobióm a imunitný systém spolu úzko komunikujú a udržujú v tele rovnováhu. Bunky imunitného systému rozpoznávajú prirodzené súčasti našeho črevného mikrobiómu a žijú s nimi v symbióze. Keď však narazia na cudzie elementy, ktoré považujú za patogény, aktívne ich začnú eliminovať. Symbiotické baktérie v črevách pomáhajú zabraňovať uchyteniu sa patogénov, čím znižujú riziko infekčných ochorení.

Riziká narušenia rovnováhy Narušenie tejto jemnej rovnováhy môže mať vážne následky, vrátane zápalových alebo autoimunitných ochorení. Medzi faktory, ktoré môžu túto rovnováhu narušiť, patria nadmerné užívanie antibiotík, nevhodné stravovacie návyky, stres alebo chronické ochorenia.

Boj proti virózam a úloha črevného mikrobiómu V boji proti virózam hrá kľúčovú úlohu imunitný systém, ktorý produkuje protilátky. Efektívnosť tohto boja závisí na rýchlosti reakcie imunitného systému na infekciu. Črevný mikrobióm významne podporuje imunitné bunky pri tvorbe týchto protilátok a má výrazný vplyv na zníženie zápalov a podporu celkového zdravia.

Prevencia a posilnenie imunitného systému Základom prevencie viróz je posilnenie imunitného systému, pričom na prvom mieste by mal byť zdravý životný štýl a správne stravovacie návyky. Je dôležité si uvedomiť, že rôzne kmene baktérií sú rozšírené nielen v čreve, ale aj na pokožke a v ďalších častiach tela.

Doplnky na podporu mikrobiómu Pre udržanie zdravého mikrobiómu je možné využívať probiotiká alebo prebiotiká, najmä po dlhodobej liečbe antibiotikami. Najdôležitejšie však je udržiavanie mikrobiómu prirodzenou cestou, prostredníctvom vyváženej stravy.

Naša odporúčania na podporu vášho zdravia:

Upozornenie: Informácie poskytnuté v tomto článku sú informatívneho charakteru. Nie sú určené na diagnózu ani ako náhrada lekárskeho poradenstva. Produkty Dr. Nona sú doplnky stravy a nie sú určené na nahrádzanie klasických liečebných metód. Pred použitím akéhokoľvek produktu si dôkladne prečítajte informácie a konzultujte jeho použitie so svojím lekárom.

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: